Fondată în 1998 de către Mark Shannon şi Elvezia Sbalchiero, crama A Mano se află în Puglia, regiune ce formează “tocul cizmei” peninsulei italiene. În traducere liberă, numele cramei A Mano înseamnă “realizat manual”, nume ce se potriveşte de minune cu filosofia de vinificare a ...
În 1971, un om de afaceri de succes din industria textilelor a cumpărat proprietatea Val di Maggio pentru a produce propriul său vin. Era un vis la care nutrea de mult timp, iar pentru aceasta a pornit cu doar 5 hectare de vie. Trecerea timpului l-a făcut să spere și mai mult în visul său, c...
Producătorul deține 190ha de vii în cele mai bune zone din Franciacorta, care oferă expunere, caracter și potențial de expresie maximă a terroirului. Pentru producerea de spumante de cea mai înaltă calitate, Bellavista vinifică separat până la 107 parcele/micro-zone. Astfel devine posibi...
Numele Brunelli este strâns legat de zona San Pietro în Cariano, o mică vale din Valpolicella al cărei nume derivă din cel al familiei romane Cariae. În acest loc din mediul rural, unde se creștea viță de vie de secole întregi, membrii familiei Brunelli au transmis, din generație în gene...
În 1872, "o casă cu subsol situată în Lugana - Sermione ia numele de Fratt". Aceasta este prima atestare istorică a companiei Ca' dei Frati. În urmă cu mai bine de 150 de ani, Felice Dal Cero, fiul lui Domenico (cultivator în Montecchia Crosara, Verona), simțind potențialul zonei viticole ...
De-a lungul coastei ce coboară la sud de Livorno se află regiunea Maremma, un teren mlăștinos ce a câștigat în ultimul secol reputația de a fi una dintre cele mai bune zone de producere a vinurilor de calitate. Regiunea se caracterizează printr-un climat propice pentru tipurile de struguri ...
Cantina Santa Maria La Palma este una dintre cele mai vechi și mai mari crame din Sardinia. Rădăcinile acestei cooperative, din care fac parte 300 de membri, merg până la sfârșitul anilor ’50, când guvernul italian a împroprietărit mai mulți fermieri pentru dezvoltarea zonei. Totul a î...
Aflată în Casablanca Valley, Chile, crama Casas del Bosque reprezintă unul dintre cei mai tineri producători din zonă, dacă e să facem comparație cu alte crame cu o istorie centenară. În ciuda acestui fapt, Casas del Bosque a reuşit să adune în scurta sa evoluţie foarte multe prem...
Castello della Sala situat în Umbria, la mică distanță de granița cu Toscana (aproximativ 18 kilometri de orașul istoric Orvieto), la jumătatea distanței dintre râul Paglia și vârful Monte Nibbio, este un magnific conac medieval cu 600 de hectare de teren din care 200 plantate cu vi...
Platoul Karst este renumit pentru evenimentele ce s-au petrecut aici, care, la începutul secolului al XX-lea, au schimbat destinul Italiei. Zona pe care viile domeniului Castelvecchio sunt poziționate a fost teatru de luptă în Primul Război Mondial, iar terenul, incluzând zona pe care s-a ridi...
Billecart-Salmon este una dintre puținele case de Champagne care mai sunt deținute de familia fondatoare și a fost înființată în 1818 de Nicolas-François Billecart. În ceea ce privește recolta, unul dintre aspectele distinctive ale Billecart-Salmon este filosofia brandului conform căreia ...
Château Angludet este o podgorie situată în regiunea Bordeaux, apelația Margaux, în Médoc, pe malul stâng al Girondei. Proprietatea este administrată de Benjamin Sichel care adoptă practicile biodinamice pentru a produce cu pasiune vinuri roșii grozave. Angludet este una dintre cele...
Din anul 1793 până în anul 2007 Château des Bachelards a fost deținută de către familia Platet, devenită mai târziu Lombard-Platet, fiind clasată printre cele mai bune proprietăți din regiune, terroir-urile sale fiind remarcabile. Podgoria este certificată organ...
Construit în secolul al XVII-lea, Château L’Enclos este cu siguranță unul dintre cele mai frumoase din apelația sa, reprezentând bogăția și eleganța patrimoniului istoric și cultural al regiunii. Structura a fost construită în centrul proprietății, castelul fiind înconjurat de 7 ...
În 1814, numele locotenent-colonelului Charles Palmer era pe buzele tuturor. Cuceririle sale, atât militare, cât și romantice, construiseră reputația acestui viitor general-maior al armatei britanice și aghiotant al viitorului rege George al IV-lea. Doamna Marie Brunet de Ferrière, văduva...
Château Tronquoy este printre cele mai vechi podgorii din denumirea Saint-Estèphe. Complet renovată în 2006, proprietatea îmbină farmecul clădirilor sale originale (secolul al XVIII-lea) cu modernitatea instalațiilor sale tehnice. Podgoria sa de 30 de hectare, compusă din pietriș argilos...
Château Fuissé datează din anul 1604, însă se află în proprietatea familiei Vincent de cinci generaţii. Fiecare generaţie de proprietari în parte a adăugat noi suprafeţe, a contribuit la îmbunătăţirea calităţii vinurilor şi la creşterea notorietăţii mondiale a vinurilor produse...
Una dintre primele crame din Montalcino, Col D’Orcia este astăzi cea mai mare proprietate certificată organic din Toscana. Din poziţia de lider în producţia de Brunello di Montalcino, acest producător a contribuit la definirea şi promovarea uneia dintre cele mai prestigioase regiuni viticol...
Christian Moreau, una dintre cele mai importante personalităţi din Chablis, produce vinuri după propria voinţă, sub propriul brand. După ce s-a retras din compania "negociant" pe care familia sa a fondat-o şi a vândut-o, în 2001, împreună cu fiul său, a pus bazele Domaine Christian Morea...
Nu te poţi gândi la Châteauneuf-du-Pape, cel mai renumit şi celebrat vin din Ronul de Sud, şi să excluzi din ecuaţie Domaine du Vieux Télégraphe. Acest domeniu este în proprietatea familiei Brunier de cinci generaţii, încă din 1891. Cele 45 de hectare de viţă de vie, cu o vârstă me...
Donnafugata a fost fondată în Sicilia, de o familie de întreprinzători cu 160 de ani de experiență în producerea de vinuri premium. Giacomo Rallo și soția sa, Gabriella, fiica sa, José, și fiul său, Antonio, sunt implicați într-un proiect antreprenorial cu accent pe atenția la detalii...
Povestea cramei Gaja poate fi derulată înapoi până la scopul său inițial: acela de a produce vinuri originale, cu un simț al apartenenței care reflectă tradiția și cultura celor care le-au creat. Această filosofie a inspirat cinci generații de producători de vin fără cusur. Totul a ...
Gitton Père & Fils este o cramă de familie din Valea Loarei. Înființată în 1945 de Marcel și Huguette Gitton pe o jumătate de hectar de podgorie, Vignoble Gitton se întinde în prezent pe 33 hectare. 23 de hectare sunt plantate cu Sauvignon Blanc și 4 cu Pinot Noir (vinificat...
Proiectul IDDA este o colaborare interesantă între doi producători de top – Angelo Gaja, celebrul producător Barbaresco din Piemonte și Alberto Graci, unul dintre cei mai buni producători de pe Etna. Angelo Gaja l-a cunoscut pe Alberto Graci în 2016 și a recunoscut în acesta un spiri...
Cunoașterea vinului se obține din muncă grea - un colț din Abruzzi, unde dealurile ating marea. Aici, familia Illuminati face vin de peste o sută de ani - o pasiune reînnoită generație după generație. Această poveste începe în 1890 cu Nicola Illuminati și via sa, Fattoria Nicò - un...
În anii 1960, Giuseppe Inama, fondatorul cramei, a început să-și investească economiile în mici parcele plantate cu viță de vie din regiunea Soave Classico. La acea vreme, puțini au fost cei care au intuit potențialul acestei zone, dar Giuseppe a crezut cu tărie în faptul că poate crea ...
Jané Ventura este o cramă de familie din Baix Penedès,cu o tradiție în lumea vinului din anul 1914, care a început cu Josep Jané, bunicul lui Benjamí Jané Ventura. A doua generație de vinificatori este reprezentată de Albert Jané Jané care a devenit un important distribui...
Jean-Luc Thunevin a devenit în mai puțin de un deceniu un star al lumii vinului, în mod special datorită așa numitului "vin de garage" Château Valandraud. Se spune că în urma unei degustări de Le Pin, un vin faimos și foarte scump din Pomerol, Jean-Luc Thunevin și-a propus să facă la ...
Jermann este povestea pasiunii lui Anton Jermann care la 1881 părăsea Burgenland, o regiune producătoare de vin din Austria și, mai apoi, Slovenia, pentru a pune bazele cramei ce până astăzi îi poartă numele în Friuli Venezia Giulia. Mult mai târziu, în 1970, Silvio Jermann mânat de gen...
Domeniul Joh. Jos. Prüm (numit adesea „J.J.”) este situat în mijlocul văii Mosel, în jurul a 50° latitudine, adică într-una dintre cele mai nordice zone viticole ale lumii. Consecința este o perioadă de vegetație extrem de lungă, până în noiembrie, uneori chiar decembrie, cu c...
La Scolca este o cramă artizanală, considerată pionier al vinificării moderne a soiului Cortese. Fondată în 1919, La Scolca a reușit să se diferențieze între producătorii de vinuri de calitate Gavi, remarcându-se ca una dintre cele mai bune crame din Italia. Acest producător este cel ca...
Le Macchiole este una dintre primele crame apărute în regiunea Bolgheri. Construită de către Eugenio Campolmi, în 1983, Le Macchiole este condusă din 2002 de către soţia acestuia, Cinzia Merli. Cu o suprafaţă de vie de 22 de hectare, plantată pe unele dintre cele mai bune soluri, Le Macch...
Maison Léon Beyer este una dintre cele mai vechi crame din Alsacia. Această familie din orașul Eguisheim este implicată în viticultură și producerea vinurilor încă din 1580. Crama Maison Léon Beyer a fost fondată în 1867 și este purtătoare a titlului Grandes Ma...
De mai bine de 140 de ani se scrie povestea familiei și a podgoriilor care reprezintă compania R. López de Heredia Viña Tondonia, împreună cu tradițiile acesteia. Aceasta cuprind arta și răbdarea lor în procesul de vinificație și învechire a vinurilor. Totul a început la mijlocul ...
Lăudat de critici precum Parker, Suckling sau Jancis Robinson, listat de cele mai creative restaurante din lume și “vânat” de colecționarii de vinuri, Marjan Simcic reprezintă acea categorie de creatori de vinuri care, refuzând tendințele mainstreamului, își impun propria viziune și fi...
Originea cramei Marqués de Murrieta este și originea Rioja. Don Luciano Murrieta, aplicând tehnici învățate la Bordeaux, a făcut primul vin Rioja în 1852, cu intenția de a-l perpetua și perfectiona în timp. Viziunea lui Don Luciano a fost clară de la început: să creeze un vin fin Rioja...
Considerată cea mai veche cramă din Campania, cu o istorie continuă, Mastroberardino şi-a început activitatea undeva la începutul secolului al XVIII-lea, cu toate că pe etichete apare anul 1878. Astăzi, Mastroberardino exploatează aproximativ 320 de hectare de viţă de vie, împărţite î...
Încă de la 1975 Mastrojanni își scrie propria istorie, colectând diferite premii internaționale. Astăzi, mulțumită unui terroir excepțional, dar și oamenilor ce au crezut în proiect de-a lungul anilor, Mastrojanni a devenit unul dintre cei mai respectați producători din Montalcino...
Mezzacorona este localizată la poalele maiestuoșilor Dolomiti Italieni. Viile sale, la care se folosește metoda de tăiere și conducere pergolă, specifică regiunii, se întind de la Lacul Garda, până la poalele impunătorilor Dolomiti. O briză proaspătă și puternică bate dinspre cele pe...
În 1981, Marchizul Lodovico Antinori a readus la viață Tenuta dell’Ornellaia, o proprietate al cărei potențial a fost ignorat decenii la rând. Cu ajutorul cunoscutului agronom Andre Tchelistcheff, Antinori a plantat primii lujeri de viță de vie franceză în Bolgheri, regiune localizată ...
Maison Pascal Jolivet este una dintre cele mai tinere şi mai dinamice crame de pe Valea Loarei. Fondată în 1985, această companie specializată în realizarea de vinuri de Sancerre şi Pouilly Fume şi-a creat rapid un renume prin listarea în meniul mai multor restaurante cu stele Michelin din ...
În anul 2000, înainte ca Etna și străvechile sale podgorii să devină loc de pelerinaj pentru producătorii de vin și loc de baștină pentru o nouă generație de crame, Andrea Franchetti, o figură proeminentă a vinului italian, a decis că va înființa o cramă pe unul dintre versanții v...
Maison Paul Jaboulet Aîné a fost creată în 1834, o combinaţie impresionantă apărută datorită pasiunii unei familii pentru vinuri şi pentru terroirul fertil din Valea Ronului. Peste ani, Paul Jaboulet Aîné a devenit proprietara unora dintre cele mai apreciate apelaţiuni din nor...
Localizată în subzona de sud-vest a denumirii de origine controlată și garantată Brunello di Montalcino, proprietatea istorică Pieve di Santa Restituta a fost achiziționată de familia Gaja în 1994. Aceasta se întinde pe 16 hectare și este locul unde se produc un Brunello di Montalcino cla...
Sub forma unei autentici expresii a terroir-ului şi a soiului Sangiovese, Podere Le Ripi s-a făcut remarcat în câţiva ani de la înfiinţare, devenind model pentru realizarea de Brunello di Montalcino biodinamic. Apărută la începutul anilor 2000, datorită intuiţiei şi pasiunii lui Frances...
Poggio Argentiera a fost înființată în 1997 odată cu achiziționarea fermei Adua, o proprietate care datează de la începutul secolului al XX-lea, când mlaștinile din Maremma au început să fie drenate. Cele șase hectare de podgorii au început să producă struguri pentru un Morellin...
Azienda Agricola Poliziano este o cramă modernă situată la câțiva kilometri nord-est de Montepulciano, în vecinătatea micului sat Gracciano. A fost fondată în 1961 de Federico Carletti, cu doar 25 de hectare de viță de vie. Astăzi, sunt peste 90. După ce a obținut o diplomă în agricu...
Crama Renato Ratti a fost clădită pe convingerea familiei că măreția vinului Barolo stă în podgoriile din zona Barolo și subzona La Morra. Renato Ratti a achiziționat prima sa podgorie în 1965, în satul La Morra, cunoscut pentru vinurile roșii elegante produse aici din soiul de struguri ...
Poveste adevărată sau legendă, numele Rotari derivă de la regele longobard Rotari, care a luptat într-una dintre cele mai importante bătălii de-a lungul văilor acestei regiuni, pentru cucerirea Italiei, și a făcut istorie cu faimosul său „Edict al lui Rotari”, o carte despre regulile ...
Tenuta di Trinoro a fost fondată în 1992 de Andrea Franchetti, descendent al unei familii bogate din Veneția (stră-străbunicul său, Giorgio Franchetti, a fost proprietarul faimosului palat Ca d’Oro din Veneția). Înainte de 1992, Andrea Franchetti a locuit în Bordeaux, unde a învățat ar...
Tenuta Guado al Tasso este situată în micul, dar prestigiosul Bolgheri DOC, pe coasta Maremmei superioare, la aproximativ o sută de kilometri sud-vest de Florența. Această denumire are o istorie relativ recentă, DOC Bolgheri a fost aprobat în 1994 și de atunci a devenit un punct de referinț...
Considerat a fi port-drapelul enologiei italiene, producătorul Tenuta San Guido este cunoscut pentru vinul Sassicaia, primul Super Toscan din lume. Acest vin istoric este unicul responsabil pentru lansarea „mişcării Super Toscane” și rămâne unul dintre cele mai căutate vinuri din lume. Is...
Crama de renume mondial Marchese Antinori este situată în inima Toscanei, Italia. Înființată încă din anul 1385, familia Antinori producând vinuri excepționale de peste 600 de ani, astăzi crama este condusă de Piero Antinori și cele trei fiice ale sale, Albiera, Allegra ș...
Fondată în 1848, sub numele Tiefenbrunner Schlosskellerei Turmhof, crama a fost botezată după numele castelului medieval din orașul Entiklar, nordul Italiei, proprietate a familiei Tiefenbrunner de foarte multe generații. Entiklar este atestat încă din vremuri preistorice, iar industria...
Viticultura în regiunea Puglia este istorie și în același timp inovație, iar proprietatea Tormaresca este expresia exactă a acestor două concepte. Caracterul, personalitatea, potențialul și calitatea superioară sunt caracteristicile pe care acest ținut le conferă tuturor s...
Travaglini este o cramă de familie, situată în subzona Gattinara din regiunea Piemont, în nordul Italiei. Înființată în anii 1920 de Clemente Travaglini, aceasta este una dintre cele mai apreciate crame producătoare de vinuri tradiționale, în cantități limitate, din soiul Nebbiolo (cuno...
Crama Tua Rita a fost înfiinţată în 1984, moment în care Rita Tua şi Virgilio Bisti au achiziţionat 17 hectare de viţă de vie în Suvereto, un mic orăşel medieval din provincia Livorno. Prima recoltă a fost lansată în 1992, primind aprecieri din partea spe...
Povestea cramei Vietti își are originile în secolul al XIX-lea. Cu toate acestea, începe să comercializeze propriile vinuri îmbuteliate abia la începutul secolului al XX-lea. Începând cu anul 1919, Mario Vietti produce primele vinuri care îi poartă numele și vinde cea mai mare parte din ...
Villa del Cigliano, situată pe dealurile din San Casciano Val di Pesa, în provincia Florența, a fost întotdeauna un simbol al relațiilor de familie puternice. Vila a vegheat asupra vieții mai multor generații ai familiei Antinori din 1546, anul în care Alessandro di Niccolò Antinori a deven...
Villa Sandi este o cramă cu rădăcini adânci în istoria vitivinicolă din regiunea Veneto. În centrul acestei proprietăți, tronează vila propriu-zisă, o splendidă clădire în stil palladian, ce datează din 1622. Vila, acum patrimoniul cultural al Treviso, este un exemplu de succes al mar...
În 1980, la vârsta de 19 ani, Vincent Girardin, fiul unei vechi familii de viticultori din Santenay, a hotărât să se dezvolte pe cont propriu, începând să producă vin din două hectare de viță de vie moștenite de la părinți. Încă din primii ani de tinerețe, Vincent a ...
În 2011, Carlo Franchetti a achiziționat un teren în apropierea orașului San Casciano dei Bagni, unde a descoperit o mică podgorie de Pinot Noir plantată de fostul proprietar. Prima vinificare din 2012, în întregime făcută în casă, a scos la iveală din start un vin de mare caracter și ...